Časté poruchy elektroniky v autách. Ako sa im vyhnúť?

Časté poruchy elektroniky v autách. Ako sa im vyhnúť?

Časté poruchy elektroniky v autách. Ako sa im vyhnúť?

Kedysi ste vedeli väčšinu porúch v aute vyriešiť so správnymi nástrojmi v priebehu niekoľkých minút na krajnici pri ceste. Moderné autá sú avšak plné elektroniky, ktorá ovláda všetko od motora až po nastavenie sklonu sedadla. Snažiť sa opravovať poruchu bez vzdelania v oblasti informatiky je v podstate beznádejné.

Bohužiaľ, tieto súčiastky sa často skladajú z krehkých čipov a obvodov, takže problém môže nastať pri jazde v daždi na diaľnici alebo keď dlho stojí  na parkovisku. Avšak, keď parkujete pod veľkým prístreškom na auto u vás v záhrade, môžete sa mnohým problémom vyhnúť. Možností ochrany máte ale viac.

Menej vážne poruchy
Najčastejšie sa pri poruche elektroniky nejedná o problém, po ktorom by vaše auto ostalo nepojazdné. Väčšinou prestávajú fungovať zariadenia, ktoré slúžia na zvýšenie komfortu vodiča. Napríklad sa často môžete stretnúť s poruchou navigácie, klimatizácie, parkovacích senzorov alebo kamier. Ide o malé problémy, ale väčšinou ste na funkcie svojho auta zvyknutí a preto ich čo najskôr budete riešiť v servise.

Riadiaca jednotka motora
Toto zariadenie je pre motor auta niečo ako mozog pre ľudské telo. Riadiaca jednotka musí neustále spracovávať obrovské množstvo údajov zo senzorov v celom aute a podľa nich vydáva „rozkazy“ pre vstrekovanie paliva, reguláciu otáčok, reguláciu plniaceho tlaku, lambda reguláciu, kontrolu emisií a množstvo iných faktorov ovplyvňujúcich chod motora. Viete si teda predstaviť, že pokazená riadiaca jednotka môže byť veľký problém.

Našťastie vám spoločnosť MTE dokáže s  náročnou opravou softvéru v riadiacej jednotke pomôcť. Vďaka ich službám sa nebudete musieť báť, že by ste po poruche dostali do auta riadiacu jednotku, ktorá nie je správne prispôsobená vášmu motoru.

Imobilizér
Toto zariadenie síce dokáže účinne zabrániť zlodejovi aby odišiel na vašom aute, ale ak sa pokazí, dokáže účinne zabrániť aj vám aby ste auto používali. Jeho funkcia spočíva v tom, že prijíma signál z kľúča, ktorý obsahuje jedinečný kód.

Ak tento kód „nevidí,“ znehybní auto (odpojením spínacej skrinky, riadiacej jednotky alebo vstrekovania). V prípade, že sa vám potrebný imobilizér pokazil a nedokáže prečítať kód potrebný na odblokovanie auta, MTE vám dokáže pomôcť jeho deaktiváciou. Táto služba vás bude stáť iba niekoľko desiatok eur, zatiaľ čo výmena imobilizéru sa môže vyšplhať až na stovky eur.

Niekedy by ste si možno priali, aby boli autá opäť tak jednoduché ako pred niekoľkými desaťročiami. Bohužiaľ, do toho stavu sa už asi nikdy nevrátia. Vám teda ostáva iba vedieť o rizikách, ktoré s technológiami prichádzajú a poznať spoločnosť ako MTE, kde vám budú v prípade potreby pomôžu.