Optimálna starostlivosť o vianočné ruže

Optimálna starostlivosť o vianočné ruže

Záplava farieb aj po Novom roku

Bratislava, 8.11.2023. Ak sa budete o svoje vianočné ruže správne starať, môžete si užívať ich príjemnú spoločnosť aj po Novom roku! Ich nádherné kvety, ktoré sú dostupné v rôznych farbách, tvaroch a veľkostiach, dodajú každej miestnosti osobitý nádych a vytvoria útulnú atmosféru počas sychravých a chladných dní. Odborníci z iniciatívy Stars for Europe (SfE) prinášajú tipy, ako sa správne starať o vianočné ruže, aby boli zdravé a zachovali si svoje žiarivé farby aj po Novom roku.

Kupujte tie vianočné ruže, ktoré majú najväčšie šance ďalej rásť
Vianočné ruže ako také pochádzajú z Mexika a preto obľubujú teplé a slnečné prostredie. V tropickom podnebí tejto stredoamerickej krajiny dokážu vianočné ruže dokonca vyrásť až do výšky jedného metra. Tieto vlastnosti „zdedili“ aj nové modernejšie odrody vianočných ruží a preto prostredie, kde je tma, prievan a chlad, nie je pre tieto rastliny ideálne. Pri ich kúpe sa pozerajte na to, či sú umiestené na vhodnom mieste. Zlým znakom je, ak ich uvidíte v tmavom kúte predajne, pri vchode, kde môže byť prievan alebo v exteriéri, ak sú teploty vonku nižšie ako 15 °C. Za týchto podmienok zvyčajne stratia listy do niekoľkých dní od zakúpenia a často aj krátko nato uhynú. Vhodne udržiavanú vianočnú ružu spoznáte podľa živých, hustých listov bez poškodení a pučiacich žltozelených kvietkov v strede farebných listov. Ideálna pôda by nemala byť ani vyschnutá, ale ani premočená. Odborníci zo Stars for Europe tiež neodporúčajú kupovať vianočné ruže s trblietkami. Nech sú trblietky akokoľvek krásne, nie sú dobré pre vianočné ruže, ani pre naše životné prostredie.

Vianočné ruže chráňte pred nízkymi teplotami
Po zakúpení vianočnú ružu dôkladne zabaľte. Záhradné centrá či kvetinárstva zvyčajne ponúkajú baliaci papier na ochranu vašich rastlín kvôli preprave. Ak sú vonkajšie teploty pod 15°C, odporúčame vianočnú ružu zabaliť. V prípade teplejších dní ich zase baliaci papier dokáže ochrániť pred akýmkoľvek silnejším vetrom. Čím viac vrstiev baliaceho papiera okolo svojej rastliny použijete, tým lepšie bude izolovaná proti chladu. Pri mínusových teplotách zabaľte aj kvetináč, pretože ani on, ani pôda neposkytujú dostatočnú ochranu citlivým korienkom. Počas mrazivých dní býva chladno aj v aute a preto je dobré v aute zakúriť –ani poriadne zabalené vianočné ruže to dlho neprežijú v chladnom prostredí auta.

Doprajte vianočným ružiam čas na aklimatizáciu
Po príchode domov ihneď odstráňte baliaci papier z vianočnej ruže. Aby nebola zmena teploty pre rastlinu takým šokom, na začiatok sa vyhnite jej prenosu do vykúrenej miestnosti. Zvoľte teda chladnejšiu, no svetlú miestnosť – napríklad kuchyňu alebo zimnú záhradu, kde sa môže vaša vianočná ruža postupne aklimatizovať. Po niekoľkých hodinách ju už môžete presunúť na miesto, kde ju chcete mať vystavenú.

Výber vhodného umiestnenia vianočných ruží je základ
Vianočné ruže majú radi teplé, ale nie príliš horúce miesta a preto je pre ne ideálne také umiestnenie, kde je dostatok svetla, tepla a kde sú chránené pred prievanom a veľkými teplotnými zmenami. Takisto treba povedať, že nemajú radi ani príliš teplé miesta, takže ich neodporúčame umiestňovať hneď vedľa radiátora, sporáku alebo kachlí. Ideálna teplota v miestnosti by mala byť medzi 15-22°C. Na vyššie teploty reagujú rýchlo – zhodením listov. Ak ich náhodou umiestnite na teplejšie miesto, tak platí, že čím je teplejšie, tým viac vody potrebujú. Rozhodne sa vyhnite miestu pri vchodových dverách, kde by hrozil prievan. Chybu nespravíte, ak dáte vianočné ruže na parapet okna – avšak okno musí byť dobre izolované. Na takomto mieste odporúčame dať pod kvetináče aj tanierik, ktorý ich bude chrániť pred chladom. Pri vetraní miestnosti je dôležité rastliny dočasne premiestniť na teplejšie miesto, aby im neuškodil prievan.

Pravidelne zalievajte menším množstvom vody
Vianočné ruže znesú oveľa viac mierne sucho, než príliš vlhké prostredie. Keď uvidíte, že je vrchná časť pôdy vyschnutá, vtedy je čas na ich zaliatie. Korene vianočnej ruže by nikdy nemali úplne vyschnúť. Okrem izbovej teploty a vlhkosti, je dôležitým faktorom napríklad aj veľkosť kvetináča. Malé vianočné ruže v kvetináčoch s priemerom 6 cm potrebujú vodu častejšie, než väčšie vianočné ruže v kvetináčoch s priemerom 12 až 13 cm, keďže sú v menšom množstve zeminy. Vianočné ruže je možné polievať zhora (zalievaním pôdy), zdola (nalievaním vody do tanierika pod kvetináčom) alebo ponorením (úplne ponorenie koreňového balu do vody). Najvhodnejšie je použiť vodu izbovej teploty.
• Pri polievaní zhora použite malé množstvá vody každé dva až tri dni, aby ste zabezpečili vlhkosť koreňového balu, ale bez premočenia!
• Pri zalievaní zdola nalejte vodu do tanierika pod kvetináčom. Pôda absorbuje toľko vody, koľko vianočná ruža potrebuje. Vodu prilievajte dovtedy, kým ju rastlina saje.
• Ak zvolíte metódu polievania ponorením, tak takmer suchý koreňový bal asi raz týždenne ponorte celý do vody, kým neprestane púšťať bublinky. Potom nechajte vianočnú ružu odkvapkať a rastlinu vložte späť do kvetináča.

Pri všetkých troch metódach je dôležité odstrániť prebytočnú vodu z tanierika pod kvetináčom, aby ste predišli premočeniu a poškodeniu koreňov.
Ak budete dodržiavať tieto tipy, udržíte svoje vianočné ruže žiarivé aj po Novom roku!

Ďalšie informácie a nápady na dekorácie s vianočnými ružami nájdete na stránke: www.starsforeurope.com/sk