4 knižné novinky pre vaše zdravie, dušu aj mozog

4 knižné novinky pre vaše zdravie, dušu aj mozog

Čítanie kníh znižuje stres, krvný tlak, zlepšuje pamäť a analytické schopnosti, najmä pri detektívkach. Tiež posilňuje sebavedomie, pretože podvedome rozširujete svoju slovnú zásobu, argumentačnú silu a schopnosť presadiť sa.
Aj preto máme pre vás 4 skvelé knižné novinky – o tom, ako si zlepšiť pamäť, aj fyzickú kondičku. Pre milovníkov umenia máme Klenoty svetovej kultúry a pre pánov Velikánov vojen.

1.HIIT – Vysokointenzívny intervalový tréning

Plnofarebná vyše 200-stranová publikácia, vďaka ktorej získate štíhle a silné telo. S týmto podrobným sprievodcom cvičeniami HIIT sa poriadne zapotíte, no dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť na dosiahnutie vytúženej formy.

Vysoko intenzívny intervalový tréning je fantastický spôsob ako schudnúť a zosilnieť vďaka krátkym sériám cielených cvičení. Porozumejte činnosti svalov a zdokonaľte každý pohyb. Kniha HIIT vás prevedie cvičeniami krok za krokom, vďaka čomu si nielen vyformujete postavu, posilníte kondičku či získate správne držanie tela, ale pochopíte aj zapojenie svalstva pri jednotlivých cvikoch, čím zdokonalíte presnosť a efektivitu cvičenia.

Najnovšie vedecké výskumy ukazujú, že HIIT je najúčinnejšou formou cvičenia na zvyšovanie úrovne telesnej kondície a na zlepšenie kardio-respiračného zdravia. Spoznajte výhody tohto cvičenia a posilnite si nielen telo, ale aj myseľ.

2.Fascinujúca pamäť (Lisa Genova)

Aj vám sa stáva, že občas čosi zabudnete? Na nejaké stretnutie, mená ľudí, s ktorými ste sa stretli, povedzme pri nákupe v obchode, alebo zabudnete niektoré spomienky, ktoré by ste si však radi uchovali v pamäti?
Mám pre vás úžasnú knihu s názvom
Fascinujúca pamäť, v ktorej sa dozviete ako funguje pamäť. Čo rozhoduje o tom, že si niektoré veci pamätáte celé roky a na iné hneď zabudnete? Alebo ako funguje vytváranie spomienok a ako vznikajú pamäťové stopy, ktoré uschovávajú všetko, čo ste zažili. Prípadne aký je rozdiel medzi bežným zabúdaním (Kde som zaparkoval auto?) a zabúdaním v dôsledku Alzheimerovej choroby (Ja mám auto?).
Autorkou je neurovedkyňa a uznávaná spisovateľka Lisa Genova, ktorá jednoduchým a zrozumiteľným jazykom vysvetľuje zložité mozgové procesy. Povie vám, ako môže byť pamäť negatívne ovplyvnená emóciami, nedostatkom spánku a stresom, alebo ako ju ovplyvniť pozitívnym spôsobom, a tak si zlepšiť svoju schopnosť pamätania. A čo sa mne veľmi páči, v knihe nájdete aj jednoduché cvičenia, ktorými si otestujete vlastnú pamäť.

3.Klenoty svetovej kultúry

Vyberte sa ďaleko do histórie, až 40.000 rokov pred naším letopočtom. A spoznajte históriu prostredníctvom najvzácnejších, najkultovejších a najslávnejších artefaktov, aké boli kedy vytvorené. Každá krajina a kultúra má poklady, ktoré si cení viac než všetky ostatné.

Kniha Klenoty svetovej kultúry spája a predstavuje vyše 200 týchto artefaktov a skúma ich fascinujúce a jedinečné príbehy. Zistite, ako a prečo boli vytvorené, odhaľte ich skryté významy a symboliku a spoznajte kultúrne dedičstvo, ktoré po sebe zanechali.

Publikácia, ktorá ponúka nový pohľad na civilizácie a spoločnosti, kombinuje úžasné fotografie s prístupným textom. Pokrýva širokú škálu regiónov, období a médií vrátane sochárstva, maľby, šperkov, tapisérií či posvätných predmetov.

Klenoty svetovej kultúry potešia nielen pravidelných návštevníkov galérií a múzeí, ale aj cestovateľov a každého, koho zaujíma umenie, história a kultúra.

4.Velikáni vojen

Fascinujúce a ilustrované dejiny vojska od veliteľov po bojovníkov prvej línie. Kniha Velikáni vojen vás pozýva na fascinujúcu prehliadku vojenskej histórie a ľudí, ktorí stáli za všetkými rozhodujúcimi bitkami – počnúc starovekým Egyptom cez stredovek až po moderné konflikty, ako sú prvá a druhá svetová vojna, vojna vo Vietname či konfrontácie na Blízkom východe.

V knihe nájdete životopisy 100 kľúčových vojenských osobností od Alexandra Veľkého cez Juliusa Caesara, Napoleona, Horatia Nelsona, Otta von Bismarcka, Mao Ce-tunga a ďalších, až po Winstona Churchilla s portrétmi, prehľadom najväčších úspechov a s typickými výrokmi i zaujímavosťami.

Nechýbajú detailné vyobrazenia dobových predmetov spojených s konkrétnou armádou, bitkou alebo vojakmi. Uniformy a ich súčasti, osobné veci, výstroj, zbrane či medaily – všetko doplnené krátkym opisom a vysvetlením významu či použitia. Veľké dvojstranové obrazy a fotografie kľúčových bitiek len podčiarkujú jedinečnosť tohto pútavého dokumentu.

Milan Buno, knižný publicista