Slávnostná mrkvová torta bez lepku a laktózy

Slávnostná mrkvová torta bez lepku a laktózy

Tradičných receptov na torty, dezerty či koláče sa v zápisníku vašej starej mamy skrýva určite mnoho. Čo však skúsiť pri najbližšej príležitosti niečo menej tradičné, pripravené s veľkou dávkou originality a kuchárskeho nadšenia?

Nechajte sa inšpirovať napríklad netradičným receptom od food blogerky Lenivej kuchárky. Čaro tohto slávnostného koláča spočíva najmä v jeho jednoduchosti. A čo je najlepšie, potešíte ním aj hostí, ktorý nie práve najlepšie tolerujú nielen lepok, ale aj laktózu.

Všetko potrebné (nielen) na prípravu slávnostnej mrkvovej torty nájdete pod značkou K-free exkluzívne v Kauflande.

Ingrediencie na formu s Ø 20 cm

 2 korpusy (po prerezaní 4)

8 vajec

250 g trstinového cukru

2 ČL škorice

2 bio pomaranče

400 g nastrúhanej mrkvy

300 g mandľovej múky

200 g pohánkovej múky

2 ČL kypriaceho prášku do pečiva K-Classic

Krém

500 g bezlaktózového mascarpone

200 g bezlaktózového tvarohu K-free

150 ml bezlaktózovej smotany na šľahanie K-free

2 PL pomarančového likéru

práškový cukor/med

Na ozdobu

čerstvá mrkva

Postup

Na tortu pečieme 2 korpusy, všetky ingrediencie teda delíme dvoma. V miske vyšľaháme 4 bielka so štipkou soli do snehu. V druhej miske vyšľaháme 4 žĺtka, 125 g cukru, lyžičku škorice, šťavu a kôru z 1 pomaranča. Pridáme 200 g nastrúhanej mrkvy, 1/3 snehu z bielkov a jemne premiešame. Na záver pridáme 150 g mandľovej a 100 g pohánkovej múky, lyžičku prášku do pečiva a zvyšok snehu a opäť premiešame.

Cesto vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme vymastili maslom a vysypali kokosom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 160 °C cca 45 minút. Necháme vychladnúť. Rovnakým spôsobom pripravíme druhý korpus. Po vychladnutí prerežeme.

V miske vyšľaháme mascarpone s tvarohom dohladka. Pridáme pomarančový likér, smotanu a cukor/med podľa chuti a na vyšších otáčkach zašľaháme do krému. Krém by mal mať nadýchanú konzistenciu.

Pustíme sa do vrstvenia. Na prvý korpus natrieme štvrtinu krému a prikryjeme druhým. Jemne pritlačíme, aby sa spojil s krémom. Natrieme ďalšou štvrtinou krému, prikryjeme tretím korpusom, potrieme krémom a prikryjeme posledným. Vrch a boky torty potrieme zvyškom krému a odložíme do chladničky min. na 3 hodiny. Ozdobíme čerstvou mrkvou a vňaťou.