Najnovšie recepty z tekvice – Kúzlenie z tekvice tak trochu inak

Že tekvica nemusí plávať len v polievke sa rozhodol dokázať Pavel Václavík, šéfkuchár hotela Lanterna vo Veľkých Karloviciach. Verte či neverte, ale aj tak zdanlivo „obyčajná“ surovina ako tekvica môže v kuchyni poslúžiť na mnoho spôsobov, ako pre sladké, tak i pre slané pokrmy. Isteže, na kyslú tekvicovú polievku od starej mamy nedáme dopustiť, ale prečo neokúsiť napríklad tekvicu v dokonale zvodnom koláči či haluškách?
Naozaj vďačná surovina
Jeseň bez tekvice by bola ako leto bez slnka. Tejto nenáročnej plodine sa darí takmer v každom kúte sveta a aj keby ste si na nej pochutnávali za surova, o svoje trávenie sa nemusíte obávať. Je to potravina, ktorá sa mimoriadne dobre znáša. Navyše, je tu ešte jedna informácia i pre tých najtvrdohlavejších odmietačov tekvíc, a to, že z jej obsahu si vaše telo vytiahne slušnú dávku vitamínu A, B a C. Tekvica tak právom radíme do sekcie zdravá!
Pavel Václavík je šéfkuchárom zážitkovej reštaurácie Vyhlídka. Táto, v horách dobre zašitá, reštaurácia je známa práve tým, že sa sem chodia jej návštevníci okrem zotavenia i zdravo a dobre najesť. Valašské vareškové veličenstvo sme preto poprosili o pár cenných rád a tipov na tanier. Zveril nám momentálne jeho dva najobľúbenejšie a najžiadanejšie kulinárske tromfy. Nemusíte sa obávať, že niečo z tak dobre vyzerajúcich receptov nezoženiete. Oba sú pripravované z aktuálne dostupných sezónnych surovín. Taká je podmienka tamojšej kuchyne.
Tu sú!
Tekvicový koláč
Suroviny:
150 g masla
150 g detských piškót
2 lyžice kakaa
300g hokaido tekvice
Trochu práškového cukru
Citrónovej šťavy
0,2 l smotany na šľahanie
200g mascarpone
½ balíčka želatíny
Postup:
Piškóty rozdrvíme alebo rozmixujeme, najlepšie však pomocou sekáčika na potraviny. Pridáme mäkké maslo a 2 lyžice kakaa. Poriadne premiešame, dáme do formy a poriadne utlačíme. Takto pripravený korpus pečieme 10 minút pri teplote 160°C.
Tekvicu si po dĺžke rozpolíme, očistíme od semienok a upečieme v trúbe domäkka (pre úsporu času i energie môžeme pokojne piecť súčasne s korpusom). Potom tekvicu olúpeme a rozmixujeme s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Množstvo cukru si ale zvolíme každý podľa chuti. Pridanie citrónu je dôležité preto, aby koláč získal sviežejšiu príchuť.
Ušľaháme smotanu, pridáme mascarpone, pyré z tekvice a rozpustenú želatínu. Zľahka premiešame a rozotrieme na korpus. Šéfkuchár Václavík taktiež odporúča dať ku korpusu na okraje formy papier na pečenie, aby sa dezert ľahšie oddeľoval. Koláč pred podávaním necháme vychladiť v chladničke, ideálne aj jeden celý deň, pretože korpus tak príjemne zvláčnie.
Tekvicové halušky
Počet porcií: 4 osoby
Suroviny:
250g ošúpaných zemiakov
250g tekvice
250g polohrubej múky
Soľ
Korenie
200g bryndze
200g smotany
1 ks červenej repy
Postup:
Zemiaky s tekvicou nastrúhame na jemno na strúhadle, osolíme, pridáme múku. Cesto prepasírujeme cez sito na halušky do vriacej osolenej vody. Povaríme 2 minúty, následne scedíme.
Rozohrejeme smotanu, pred bodom varu ju stiahneme a zmiešame s bryndzou. Takto vzniknutú omáčku nalejeme na tanier a na ňu položíme halušky. Na vrch môžeme pridať na rezance nakrájanú červenú repu.
„Tekvicové halušky sú chuťou veľmi zaujímavé. V porovnaní s „klasickými“ haluškami sú mierne nasladlé a vďaka žltej farbe ide ešte aj o zvláštne spestrenie na jedálnom stole,“ odporúča vareškový kráľ Lanterny.
Gurmánskym jazýčkom dobrú chuť!