Najnovšie - Tip na maľované vajíčka a recepty na veľkonočné pohostenie IKEA

Tip na maľované vajíčka a recepty na veľkonočné pohostenie IKEA

Vložené 10.3.2014 17:59   |   Kategória Inšpirácie   |   Tlač   |   Tlač bez obrázkov   |   E-mail

Po celom svete sú vajíčka symbolom Veľkej noci – rovnako je to vo Švédsku. Predpokladá sa, že práve preto, že sú symbolom znovuzrodenia po zime. Nájdete ich v podobe varených vajec na sviatočnom stole, marcipánových a čokoládových vajíčok na misách so sladkosťami a aj ako papierové vajíčka plné cukríkov pre deti (niekedy i pre dospelých).

Zdobenie vajíčok je zábavou pre celú rodinu. Nechajte sa uniesť vašou kreativitou – čím viac farieb, tým lepšie!

Potrebujete:
• Varené vajcia
• Farby rozpustné vo vode
• Jemné štetce rôznej veľkosti

Príprava:
Vyberte si výnimočnú tému a zasúťažte si – ktoré vajce je najkrajšie alebo najvtipnejšie? Alebo vyzdvihnite ich osobitosť. Bodky, pásiky, štvorce, kuriatka či zvieratá, kvety, autoportréty alebo čokoľvek iné – je to len na vás!
Ak nemáte farby, poobzerajte sa po prírode! Nafarbite vajcia varením v cvikle (červené), žltej cibuli (svetlohnedé), červenej kapuste zmiešanej s vínnym octom (modré), šafráne (žlté) alebo v niečom úplne inom – nebojte sa experimentov!

Potrebujete:
• Vajíčka
• Šupky žltej cibule = žltá
• Šupky červenej cibule = žltohnedá
• Brezové listy = svetlozelená
• Šupky červenej repy = hnedočervená
• Čučoriedky = fialová
• Listy červenej kapusty = fialová
• Nakrájané listy červenej kapusty = modrá
• Šťavu z červenej repy = ružovočervená
• Vínny ocot
• Olej na varenie

Postup:
Povarte vodu s vínnym octom a farbivom podľa výberu a ponorte do nej vajíčka.
Jednotlivé odtiene závisia od doby varenia a množstva použitého
farbiaceho materiálu. Vajíčka potom umyte v studenej vode
a osušte. Aby boli lesklé, stačí ich následne potrieť
troškou oleja.



Tip:
Pred samotným farbením priviažte na vajíčka malé kvietky alebo listy a vložte ich do silonovej pančuchy a povarte.
Po ukončení farbenia vajíčka vyberte z pančuchy. Vytvoríte tak na nich nádherné vzory.



Veľkonočná zábava:
Zábavná hra na veľkonočnú večeru – tradícia spojená s vajíčkami.
Hra spočíva v kotúľaní vajíčka po stole s cieľom trafiť sa do vajíčka vášho súpera. Ak sa vajíčko protivníka rozbije ako prvé, vyhrali ste! Ak sa rozbijú obe, je to remíza. Čo takto usporiadať preteky za sviatočným stolom.


Recepty na veľkonočné pohostenie

Krehký chlieb so zemiakmi a ikrami
Jedno z rýchlych jedál vhodné na servírovanie ako chuťovky pre šibačov.
Pre 4 osoby potrebujete:
    4 kúsky KNÄCKEBRÖD RÅG

(ražný chlieb) alebo KNÄCKEBRÖD FLERKORN (viaczrnný chlieb)
    4 zemiaky
    4 lyžice smotany
    85 g SILLROM (ikry zo sleďa)
    1 červenú cibuľu
    Maslo
    Pažítku

Príprava:
Zemiaky uvarte a nechajte vychladnúť.
Chlieb natrite maslom.
Zemiaky nakrájajte na kolieska
a poukladajte na chlieb.
Pridajte smotanu, ikry zo sleďa a červenú cibuľu.
Dozdobte pažítkou


„Gubbröra‟

Vo Švédsku sú známe rôzne variácie jedla Gubbröra, ktoré obsahujú sardinky či marinovaného sleďa, avšak tá najznámejšia sa nezaobíde bez šprotov alebo podobných rybiek. Zvyčajne sa podáva s pivom alebo korenistou pálenkou.
Pre 6 osôb potrebujete:
100 g (65 g) SKARPSILL  (marinované šproty)
    4 vajcia
    2 stredne veľké zemiaky
    1 stredne veľká žltá cibuľa
    Maslo
    1 väčší zväzok kôpru
    1 väčší zväzok pažítky
    1 dl smotany
    2 lyžice PASTEJ LAX (lososová pasta)
    BRÖDMIX FLERKORN

(zmes na prípravu viaczrnného chleba)

Príprava:
Chlieb upečte podľa návodu alebo použite akýkoľvek ražný chlieb.
Zemiaky uvarte v mierne osolenej vode
a nechajte vychladnúť.
Vajcia uvarené natvrdo nakrájajte na menšie kúsky. Ďalej si nakrájajte cibuľu, šproty, kôpor i pažítku.
Zmiešajte vajcia, šproty, kôpor, pažítku, smotanu a PASTEJ LAX.
Zemiaky pokrájajte na kolieska hrubé asi 0,5 cm.
Podávajte na chlebe natretom jemnou vrstvou masla.




Záhrada a BÝVANIE

 

IDEA

 

Kontakt

Najnovsie.sk prevádzkuje spoločnosť
Q-MEDIA
Adresa:
Q-MEDIA, Thurzova 16,
036 01 Martin
Tel.: +421 43 4132926
FAX: +421 43 4132926
E-mail: najnovsie@najnovsie.sk