Sviatky s Hubertom

Sviatky s Hubertom

10 rád ako na sviatočné bublinky
Máte radi sladký alebo radšej suchý sekt? Budete servírovať jednohubky alebo trojchodovú večeru? Máte všetko dopredu premyslené a pripravené, alebo robíte veci na poslednú chvíľu? Vianoce a oslava Nového roku by mali byť časom oddychu a dobrej nálady. S pohárom správne zachladeného sektu je vždy všetko jednoduchšie, či už vás navštívi nečakaná návšteva alebo pripravujete sviatočnú večeru pre celú rodinu.

Ako premeniť každú príležitosť na nezabudnuteľný okamih? Poradí vám Ingrid Vajcziková, hlavný enológ spoločnosti Hubert J.E..

1.    Máte radi sladké, alebo pripravujete chutný dezert? Odporúčame k nemu podávať polosladký sekt, nazývaný demi-sec. Ak vám viac chutia suché sekty, zvoľte brut. Šumivé víno je vhodné na každú príležitosť a ku každému jedlu.
2.    Sekt skladujte nastojato na chladnom, pokojnom a tmavom mieste, ideálne pri teplote 16°C, najlepšie v pivnici. Pokiaľ pivnicu nemáte, nevadí, dôležité je, aby nebol vystavovaný teplotným výkyvom, pretože tie mu škodia.
3.    Neotvárajte sekt tesne po prenášaní, nechajte ho radšej chvíľu „oddýchnuť“. Vyhnete sa tak nečakanému výbuchu, či inému faux pas.
4.    Každý sekt má svoju teplotu, ktorá mu najviac svedčí a vylepší, alebo zvýrazní jeho chuť. Biely sekt pred podávaním zachlaďte na 5-7°C, ružový na 6-8°C a červený sekt na 9-11°C.
5.    Ak nestíhate, nedávajte sekt do mrazničky. Na jeho rýchle ochladenie naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, zalejte vodou a prisypte 2 lyžice soli. Položte doň sekt a pomaly otáčajte fľašou. Servírovať môžete už po 10 minútach.
6.    Najočakávanejšia časť ešte len prichádza, a tou je otváranie fľaše. Pri otváraní vždy nakloňte fľašu sektu mierne šikmo. Plastový uzáver uvoľňujte pomalými kývavo-otáčavými pohybmi, kým sa neuvoľní. Ak má fľaša korkovú zátku, držte pevne v ruke zátku a otáčajte iba fľašou v smere hodinových ručičiek.
7.    Sekt podávajte v úzkych a vysokých pohároch, zachová tak si svoju sviežosť a bublinky.
8.    Neohrievajte si pohár so sektom rukami, držte ho po správnosti za stopku.
9.    Čím je sekt mladší, tým je lepší. Neskladujte ho veľmi dlho, ale maximálne 2 roky.
10.    Chcete hostí zaujať, či pobaviť? Skúste otvoriť fľašu sabrážou. Pomocou šable alebo kuchynského noža kĺzavým pohybom po hrdle fľaše narazte pod „čiapočku“, v ktorej zátka drží. Trik je len pre odvážnych, bez nácviku neodporúčame.

Ako správne urobiť sabráž, nájdete tu:

 

Nákup šumivého vína nenechajte na náhodu, pretože nie sú nie sú bublinky ako bublinky!

Obdobie Vianoc a ukončenia Starého roka a príchod toho Nového sa neoddeliteľne spája so slávnostnými chvíľami s rodinou, priateľmi či partnermi. Tieto momenty už tradične sprevádzajú bublinky šumivého vína ako symbol radosti, osláv a znovuzrodenia. Silvester bez otvárania fľaše tohto perlivého moku si už nikto ani nevie predstaviť. Do vianočných nákupných košíkov neodmysliteľne patri aj fľaša šumivého vína. Jeho výberu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť. Obchody ponúkajú rôzne druhy „bublinkových“ vín, ktoré sa kvalitou výrazne líšia a nie každý môžeme nazvať sektom. Pravý sekt alebo šumivé víno je vyrobené z vína a obsahuje prírodné perlenie (CO2), ktoré vzniká prirodzeným procesom kvasenia. Naproti tomu sýtené víno, ktoré je lacnejšou náhradou sektu, obsahuje bublinky, ktoré sa do neho pridávajú umelo. Preto je dôležité si pred nákupom ujasniť, aký je rozdiel medzi šumivým a sýteným vínom.

Ako rozoznať kvalitné šumivé víno, označované tiež sekt?
Mnohí ľudia predpokladajú, že všetky bublinkové vína sú rovnaké a nevidia zásadné kvalitatívne rozdiely. Vína s obsahom oxidu uhličitého (CO2), laicky povedané s bublinkami, ponúkané v  obchodoch delíme na 2 skupiny – vína šumivé a vína sýtené.

Šumivé vína sú zárukou kvality
Šumivé víno, označované tiež sekt, sa vyrába z kvalitnej zmesi vín, nazývanej cuvée. Do tejto zmesi sa pridávajú kvasinky a presná dávka cukru, ktoré vyvolajú proces druhotného kvasenia. Kvasenie a zrenie trvá minimálne 6 mesiacov a víno získava svoju charakteristickú vôňu a chuť. Počas druhotného kvasenia vína sa cukor zmení na alkohol a  oxid uhličitý (CO2). Keďže kvasenie prebieha v uzavretých kvasných nádobách, resp. v tlakových fľašiach, vzniknutý CO2 sa prirodzene viaže na víno a zostáva v ňom. Šumivé víno tak prirodzeným spôsobom získava bublinky a jemné perlenie, ktoré lahodne pôsobí na jazyku. Pri správnom skladovaní a podávaní si šumivé víno po otvorení fľaše dlho zachováva príjemné perlenie a nevyšumí tak rýchlo ako sýtené víno.

Aký je rozdiel medzi sektom a šampanským?
Šampanské je označenie pre sekt, ktorý pochádza len z oblasti „Champagne“ na severe Francúzska. Šumivé vína pochádzajúce z iných oblastí sa označujú ako sekt. Rovnaké metódy, aké sa používajú pri výrobe „pravého šampanského“,  sa používajú aj na Slovensku. Slovenské šumivé víno je preto kvalitatívne porovnateľné s pravým „šampanským“.

Sýtené vína neposkytujú dokonalý pôžitok z pitia
Sýtené vína sú lacnejšou náhradou šumivého vína. Vyrábajú sa väčšinou z menej kvalitného vína, do ktorého sa umelo pridáva oxid uhličitý, (CO2) – bublinky. Sýtené víno tak neprechádza žiadnym procesom zrenia a jeho výroba je časovo nenáročná. Rovnako ako pri sóde, či iných sýtených nealkoholických nápojoch vyrábaných týmto spôsobom, bublinky po otvorení fľaše rýchlo vyprchajú a vytvárajú pri konzumácii „agresívnejší“ chuťový vnem.

Šumivé víno je teda prírodným produktom, rovnako ako tiché víno, ktoré však navyše obsahuje jemné bublinky. Naopak do všetkých sýtených alkoholických nápojov sú bublinky pridávané umelo.

Práve preto by sa výber šumivého vína – sektu nemal nechávať na náhodu. Kvalitné šumivé víno dokáže spríjemniť a dotvoriť nielen atmosféru oslavy príchodu Nového roka, ale aj každú inú príjemnú chvíľu.

Každému podľa chuti!
Pri výbere sektu je tiež potrebné zohľadniť preferencie ľudí, ktorý si ho budú vychutnávať. Tento ovplyvňuje množstvo faktorov ako vek, pohlavie či pôvod. Zástupkyne nežnejšieho pohlavia siahajú po šumivých vínach vyrobených z aromatických odrôd. Momentálne sú u dám veľmi obľúbené aj oku lahodiace ružové šumivé vína. Muži naopak väčšinou uprednostnia šumivé vína s tvrdšími rysmi a suché,  či už s kyselinkou u bielych, alebo trieslovinou u červených.