Vianočné a sviatočné recepty od Dr. Oetker

Vianočné a sviatočné recepty od Dr. Oetker

Mrkvový koláč
sladké a nevinné

Náročnost: jednoduchá príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 60 minút
Vystačí na: asi 24 porcií

Na cesto:
6 vajec
300 g trstinového cukru
2 balíčky Trstinového cukru s rumovou arómou Dr. Oetker
300 ml oleja
400 g celozrnnej múky
170 g mletých mandlí
2 balíčky Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
700 g najemno nastrúhanej mrkvy
100 g hrozienok namočených v rume

Na sirup:
100 ml pomarančového džúsu
80 g cukru
šťava z 1 limetky

Na krém:
1 balíček Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker
60 g cukru
500 ml polotučného mlieka
250 g mascarpone
1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker

Na ozdobenie:
Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr. Oetker

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie s vyšším okrajom (30 × 40 cm)
elektrický ručný šľahač

1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s trstinovými cukrami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s mandľami a kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame
nastrúhanú mrkvu a hrozienka. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 60 minút

2. Na prípravu sirupu v kastróliku povaríme džús s cukrom a šťavou z limetky. Koláč na niekoľkých miestach poprepichujeme špajdľou a polejeme ešte horúcim sirupom. Koláč necháme vychladnúť.

3. Na prípravu krému vyšľaháme v mlieku Zlatý klas s cukrom podľa návodu na obale. Pridáme mascarpone a kôru a ešte krátko vyšľaháme. Krém nanesieme na vychladnutý koláč a dozdobíme.

Torta 4 schody do neba
zlaté pokušenie

Náročnost: stredne náročné
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 10 minút
Vystačí na: asi 12 porcií

Na korpus:
260 g kakaových sušienok
30 g rozpusteného masla
100 ml mlieka
260 g maslových sušienok
30 g rozpusteného masla
100 ml mlieka

Na náplň:
250 g polotučného tvarohu
4 zarovnané PL cukru
2 KL Vanilkovej pasty s mletým vanilkovým strukom Dr. Oetker
250 ml smotany na šľahanie
1 balíček Želatínového stužovača Dr. Oetker
100 ml vody
1 balíček Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker
500 ml mlieka
60 g cukru

Na ozdobenie:
500 ml smotany na šľahanie
3 zarovnané PL cukru
1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker
50 g horkej čokolády

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
elektrický ručný šľahač

1. Na prípravu korpusu rozdrvíme tmavé sušienky pomocou váľka. Vložíme ich do misky, pridáme maslo a mlieko a dôkladne prepracujeme. Hmotu nanesieme na dno vymastenej formy a pritlačíme. Rovnakým spôsobom si pripravíme korpus zo svetlých sušienok, masla a mlieka. Nanesieme na tmavú hmotu a pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 10 minút

2. Korpus necháme vo forme vychladnúť.

3. Na prípravu náplne zmiešame v mise tvaroh s cukrom a pastou. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuhaa vmiešame do tvarohu. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do tvarohovej zmesi. Náplň nanesieme na vychladnutý korpus a uhladíme. Odložíme asi na pol hodiny do chladničky a necháme stuhnúť. Zlatý klas pripravíme podľa návodu na obale, opatrne nanesieme na tvarohovú náplň a uhladíme.

4. Na ozdobenie vyšľaháme smotanu s cukrom a Smeta-fixom a nanesieme na náplň podľa vlastnej fantázie. Na povrch torty nastrúhame čokoládu a tortu odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.

Zákusok s ovsenými vločkami
karamelový raj

Náročnost: jednoduchá príprava
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 20 kusov

Na korpus:
80 g trstinového cukru
1 balíček Trstinového cukru karamelového Dr. Oetker
100 g masla
250 g ovsených vločiek

Na náplň:
1 plechovka kondenzovaného mlieka
300 g horkej čokolády
50 g nasekaných vlašských orechov

Na karamel:
50 g trstinového cukru
5 PL vody
1 PL masla
3 PL mlieka

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie s vyšším okrajom (20 × 30 cm)

1. Na prípravu korpusu necháme v hrnci skaramelizovať cukry s maslom. Odstavíme z variča a vmiešame ovsené vločky. Polovicu korpusu nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie a pomocou lyžice uhladíme.

2. Na prípravu náplne zahrievame vo vodnom kúpeli kondenzované mlieko a nalámanú čokoládu, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom vmiešame orechy a náplň opatrne rozotrieme na polovicu korpusu. Na povrch nanesieme
zvyšok korpusu.

3. Na prípravu karamelu necháme v hrnci skaramelizovať cukor. Potom opatrne pridáme vodu, maslo a mlieko. Karamel za stáleho miešania krátko povaríme a ihneď nanesieme na povrch zákuska. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

TIP:
Namiesto vlašských orechov môžeme použiť lieskové oriešky.