Veľkonočné pečenie zvládnete aj bez lepku

Veľkonočné pečenie zvládnete aj bez lepku

Veľká noc sa blíži a vy ešte nemáte napečené? Inšpirujte sa týmito skvelými bezlepkovými receptami a potešte rodinu alebo veľkonočnú návštevu. Aj bezlepkové koláče a zákusky môžu chutiť skvelo.

Chutné kokosové sušienky
Bezlepkové kokosové sušienky sú vynikajúce ku káve alebo čaju. Ich príprava je rýchla a jednoduchá, takže ju zvládne každá gazdinka.
Na cca 30 ks sušienok budete potrebovať: 74 g Nutely, 55 g masla, 40 g cukru, 1 vajce, 1 ČL vanilkového extraktu, 25 g kokosovej múky, 5 – 10 g strúhaného kokosu, 10 g kokosových lupienkov, ½ ČL sódy bikarbóny, štipku soli.
Postup: Maslo nakrájajte na kocky a po zmäknutí ich vyšľahajte mixérom dohladka. Pridajte cukor a opäť vyšľahajte. Rozbité vajíčka premiešajte s vanilkovým extraktom a polovicou Nutely. V ďalšej mise zmiešajte kokosovú múku, strúhaný kokos, sódu bikarbónu a soľ. Zmiešané suroviny vysypte do zmesi s Nutelou a dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Napokon pridajte kokosové lupienky a zvyšok Nutely. Z cesta vyformujte guličky a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak sa cesto lepí, nechajte ho 30 – 60 minút stuhnúť v chladničke. Sušienky vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte 10 minút pri 180 °C. Teplé sušienky môžete posypať nastrúhaným kokosom alebo kúskami čokolády.
Ak neviete, či budú mať vo vašom obchode kokosovú múku alebo ďalšie suroviny, poradí vám Letákomat. Kokosovú múku nájdete napríklad v  ponuke Dm Drogerie.

Bezlepkové mandľové lístočky
Jemné drobné pečivo v podobe mandľových lístočkov poteší každého maškrtníka.
Na cesto budete potrebovať: 110 g bezlepkovej múky, 1 vajce, 60 g práškového cukru, 30 g mletých mandlí, 60 g Hery alebo Palmarínu.
Suroviny na prípravu plnky: 1 PL bezlepkovej múky, 200 ml mlieka, 20 g vanilkového cukru, 30 g masla.
Postup: Z uvedených surovín vypracujte cesto a nechajte ho chvíľu odležať. Ak sa vám nepodarilo zohnať mleté mandle, ale iba celé mandle alebo mandľové lupienky, jednoducho ich rozmeľte cez mlynček. Cesto rozvaľkajte asi na hrúbku 0,5 mm. Povykrajujte z neho požadované tvary a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Vykrojené tvary pečte do ružova pri teplote 180 °C. Z cukru, mlieka a múky si zatiaľ uvarte hustú kašu. Po ochladnutí ju vymiešajte s maslom a mletými mandľami. Túto zmes natrite na upečené lístočky. Vo vodnom kúpeli si roztopte čokoládu s Herou alebo Palmarínom. Lístočky s plnkou namáčajte do čokoládovej zmesi. Na vrchu ich môžete ozdobiť mandľami.
Mandle aj ďalšie potrebné suroviny na veľkonočné pečenie nájdete v najnovšom Tesco  letáku.

Lahodné gaštanové kocky
Gaštanové kocky sú skvelou lahôdkou, ktorú si okamžite zamilujete.
Na prípravu piškótového cesta budete potrebovať: 6 vajec, 6 PL práškového cukru, 3 PL bezlepkovej múky, 1 bezlepkový vanilkový puding , 1 dcl oleja a ½ prášku do pečiva.
Suroviny na prípravu plnky: 250 g masla, 4 PL práškového cukru, 1 kocka gaštanového pyré, 1 bezlepkový puding , 3 dcl mlieka.
Šľahačku na vrch vyrobíte z 2 šľahačiek  a1 vanilkového cukru.
Postup: Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, pridajte žĺtka, cukor, preosiatu múku, puding, prášok do pečiva a olej. Dobre premiešajte a zmes vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Piškótové cesto pečte 10 minút pri 200 °C, potom teplotu znížte na 180 °C, až kým cesto nie je upečené. Nechajte ho vychladnúť. Z mlieka a pudingu uvarte hustú kašu a nechajte ju vychladnúť. Do vychladnutej zmesi pridajte vymiešané maslo s práškovým cukrom a gaštanovým pyré. Zmes natrite na piškótové cesto. Šľahačky vyšľahajte so stužovačmi a vanilkovým cukrom a pridajte na zákusok ako poslednú vrstvu. Vrch môžete posypať práškovým cukrom alebo postrúhanou čokoládou.
Gaštanové pyré a ďalšie suroviny nájdete v aktuálnom letáku Billa.
Pre viac informácií, kde na Veľkú noc najvýhodnejšie nakúpiť, kliknite na stránku www.letakomat.sk. Nájdete tu všetky aktuálne letáky slovenských predajcov.