Jablko, hruška od Dr.Oetker

Jablko, hruška od Dr.Oetker

Celozrnný jablkový koláč
hrejivý

Náročnosť: ľahká príprava
Vystačí na: asi 24 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 30 minút

Prísady:

Na náplň:
1 ˝ kg jabĺk
200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu
4 PL bazového sirupu
šťava z 1 citróna
100 g sušených brusníc

Na cesto:
5 bielkov
štipka soli
300 g zmäknutého masla alebo margarínu
200 ml bazového sirupu
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
5 žĺtkov
300 g celozrnnej alebo špaldovej múky
˝ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
1 zarovnaná KL mletej škorice

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
elektrický ručný šľahač

Príprava:
1. Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.

2. Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút

3. Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.

Hruškový koláč
pre veľků rodinu

Náročnosť: stredná náročnosť
Vystačí na: asi 16 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 40 + 20 minút

Prísady:

Na cesto:
500 g hrušiek
1 PL šťavy z citróna
200 g zmäknutého masla alebo margarínu
150 g hnedého cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 zarovnaná PL mletej škorice
1 zarovnaná KL mletého zázvoru
˝ KL mletého muškátového kvetu
4 žĺtky
400 g hladkej múky
˝ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
˝ KL Jedlej sódy Dr.Oetker
70 g tekutého medu
250 ml cmaru

Na bezé:
4 bielky štipka soli
100 g práškového cukru

Ešte potrebujeme:
koláčovú formu (Ř 28 cm)
elektrický ručný šľahač

Príprava:

1. Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.

2. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme
do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 40 minút

3. Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2.

Doba pečenia: asi 20 minút

4. Koláč necháme vo forme vychladnúť.

Tip: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.

Jablkové želé s kúskami hrušiek
raňajková špecialita

Obtiažnosť: ľahká príprava
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml

Prísady:
1 Vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker
800 ml jablkovej šťavy
200 g hrušiek (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
500 g cukru

Príprava:
1. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškrabeme dreň.

2. Vo väčšom hrnci premiešame šťavu s kúskami hrušiek a vanilkovou dreňou.

3. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Zmes za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Potom ju odstavíme.

4. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

5. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP:
Aby boli kúsky hrušiek v želé rovnomerne rozložené, počas chladnutia poháre niekoľkokrát otočíme.

Makový slimák so slivkami
jesenný

Náročnosť: stredná náročnosť
Vystačí na: asi 12 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 60 minút

Prísady:

Na cesto:
200 g zemiakov
1 zarovnaná KL soli
300 g hladkej múky
˝ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
60 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
100 g mäkkého polotučného tvarohu
80 ml mlieka
80 ml oleja

Na náplň:
200 g mletého maku
100 g cukru
150 g mäkkého polotučného tvarohu
100 ml mlieka
1 žĺtok
70 g lieskových orieškov
500 g sliviek
1 bielok
30 g lieskových orieškov

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ř 26 cm)
elektrický ručný šľahač

Príprava:

1. Na prípravu cesta ošúpeme zemiaky a v osolenej vode ich varíme domäkka. Vodu zlejeme, zemiaky necháme vychladnúť a na jemnom strúhadle nastrúhame.

2. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme tvaroh, mlieko, olej a zemiaky a ručne vypracujeme dohladka.

3. Na prípravu náplne v mise zmiešame mak s cukrom. Pridáme tvaroh, mlieko a žĺtok a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka.

4. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na obdĺžnik (50 x 35 cm). Náplň nanesieme na cesto, rovnomerne rozotrieme a posypeme nasekanými orechmi. Plát pozdĺžne rozkrojíme a oba diely zavinieme. Jeden plát stočíme do slimáka a umiestnime do stredu vymastenej a múkou vysypanej formy. Druhý zavinutý plát obtočíme okolo prvého. Do medzier naukladáme očistené polovičky sliviek reznou stranou nadol. Povrch potrieme bielkom a posypeme nasekanými orieškami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 60 minút

5. Koláč necháme vo forme vychladnúť.

Orientálne čatní s hruškami
prekvapujúci zážitok

Obtiažnosť: ľahká príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 6 pohárov à 350 ml

Prísady:
1,2 kg hrušiek (očistených a nakrájaných na malé kúsky)
100 g sušených datlí (nakrájaných na malé kúsky)
100 g sušených fíg (nakrájaných na malé kúsky)
2 väčšie červené cibule
200 ml bieleho octu Balsamico
250 ml 100 % jablkovej šťavy
4 ks badiánu
4 ks klinčekov
2 ks celej škorice
1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
350 g cukru
½ KL čierneho korenia
1 zarovnaná KL soli

Príprava:
1. Vo väčšom hrnci premiešame hrušky s datľami a figami. Pridáme cibuľu nakrájanú na malé kocky, ocot, šťavu, badián, klinček a škoricu. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania asi
1 minútu dôkladne povaríme a potom odstavíme.

2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

3. Prípadnú penu odoberieme, dochutíme korením a soľou a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP:
Výborne sa hodí k výrazným syrom alebo na dochutenie náplne do tortilly.


Torta Pavlova s ostružinami

letné pokušenie

Náročnosť: ľahká príprava
Vystačí na: asi 12 porcií
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 100 minút

Prísady:

Na bezé:
4 bielky štipka soli
200 g cukru
2 balíčky Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 zarovnaná PL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
2 PL jablkového alebo vínneho octu

Na náplň:
250 ml smotany na šľahanie
1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
250 g kyslej smotany

Na ozdobenie:
500 g očistených ostružín

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
elektrický ručný šľahač

Príprava:

1. Na papier na pečenie nakreslíme kruh (0 20 cm) a položíme ho na plech na pečenie.

2. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Postupne pridáme cukor a vanilínový cukor a šľaháme asi 3 minúty, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nakoniec krátko zašľaháme škrob s octom. Bezé nanesieme na papier na pečenie v tvare kruhu. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 120 °C
Teplovzdušná rúra: 100 °C
Plynová rúra: stupeň 1
Doba pečenia: asi 100 minút

3. Rúru vypneme a bezé v nej necháme asi 20 minút sušiť.

4. Na prípravu náplne vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Metličkou krátko vmiešame kyslú smotanu a nanesieme na vychladnuté bezé.

5. Ozdobíme ostružinami a ihneď podávame.