Svetoznáma Vincentka v priebehu dejín dobyla Viedeň aj Čínu

Svetoznáma Vincentka v priebehu dejín dobyla Viedeň aj Čínu

O vznik kúpeľov v Luhačoviciach sa zaslúžil šľachtický rod Serényiovcov. Koncom 18. storočia dal v Luhačoviciach gróf Vincenc postaviť prvé liečebné a ubytovacie zariadenia. Vincentka dostala meno práve po grófovi Vincencovi v roku 1792. Vincentka išla vo Viedni a neskôr aj v iných mestách dobre na odbyt v reštauráciách, vinárňach a lekárňach. Viedeň zostala Vincentke verná celé roky. V roku 1883 bola udelená minerálnej vode Vincentka strieborná medaila na medzinárodnej lekárnickej výstave vo Viedni. Od roku 1820 bola Vincentka plnená do fliaš, ale ich vzhľad a veľkosť sa rokmi menili a to výrazne. V roku 1851 bola pri prameni Vincentky postavená prvá plnička a skladisko fliaš. V tom istom roku sa z Luhačovíc vyviezlo 160 000 ks fliaš s obsahom 1,5 l. V rokoch 1946 – 1949 sa pri výstavbe novej kúpeľnej kolonády súčasne vybudovala úplne nová budova plniarne s najmodernejšími plniacimi linkami tej doby. Ročne sa tu potom naplnili necelé 2 milióny fliaš.

Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., ktorá vlastní práva na plnenie minerálnej vody do fliaš, k tomu uvádza: „V súčasnosti naša spoločnosť Vincentka ročne predáva viac než štyri milióny fliaš Vincentky s obsahom 0,7 litra. Cca 10 % tržieb tvorí export na Slovensko, do Ruska, na Ukrajinu, do Číny, Estónska a v menšom množstve do Maďarska. V minulosti sme vyvážali aj do tak exotických krajín, ako je Kazachstan alebo Cyprus.“

Svetoznáma minerálna voda z prírodného liečivého zdroja vyvierajúca v Kúpeľoch Luhačovice – Vincentka, je tiež označovaná ako „liek našich babičiek“. Tento kompliment jej veľmi pristane a jeho liečivé účinky preverili stáročia. Vincentka svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. Odporúčaná je k pitným a inhalačným kúram pri ochorení dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka, dvanástorníka a ich pooperačných stavoch, cukrovke, chronickom zápale pankreasu.

Vincentka pomáha regenerovať vnútorné prostredie človeka po veľkých stratách potu, ku ktorým dochádza pri ťažkej fyzickej práci, športe, pobyte v horúcom prostredí a horúčkovitých ochoreniach. Vhodná je aj ako prevencia proti zubného kazu u detí v dávke 0,25 l / deň. Vincentka môže slúžiť na pokrytie dennej dávky jódu, stačí vypiť 25 ml (jeden dúšok). Vincentka obsahuje biogénne prvky, ako je lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení a je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. Vincentka je podporným prostriedkom po alkoholových excesoch.

Kontraindikovaná je iba u ľudí so zlyhávajúcimi obličkami. Opatrnosť je potrebná u pacientov s ochorením obličiek a s opuchmi dolných končatín, ale aj tu je možné Vincentku užívať po konzultácii s lekárom. Vincentka je ojedinelá minerálna voda z prírodného liečivého zdroja, veľmi silne mineralizovaná, jódová, uhličitá minerálna voda hydrogénuhličitan-chlorido-sodného typu, so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej. Minerálna voda Vincentka so svojim osmotickým tlakom 634,7 kPa veľmi blíži osmolarite ľudskej krvi, intracelulárnych tekutín, teda vnútornému prostrediu človeka. Pri pití je preto dobre tolerovaná aj vo väčšom množstve, nevyvoláva diskomfort v zažívacom trakte a nepôsobí nepríjemne na slizniciach dýchacích ciest, ak je použitá na inhaláciu ako aerosól. Dobrá znášanlivosť a pozitívny efekt súvisí s koncentráciou, ale aj vzájomným pomerom hlavných katiónov minerálnej vody.



„Väčšinou sa Vincentka podáva 2-krát denne na lačno pred raňajkami a pred večerou v dávke cca 2,5 – 3,5 dcl. Účinná pitná kúra má trvať 15 až 20 dní. Popíja sa studená alebo ohriata a počas nasledujúcej polhodiny sa nesmie nič konzumovať. Okrem pitných kúr a inhalácií sa Vincentka používa na kloktanie a výplachy nosohltana (aj ako nosový sprej). Vincentku využívame aj ako prevenciu. Pijeme ju studenú alebo použijeme na riedenie ovocných štiav, na zálievku zeleninových šalátov, k zapíjaniu pri konzumácii alkoholu a kávy. Vychladená a zmiešaná s kvalitným suchým vínom v pomere 1:1 ako strik, chutí výborne, znižuje kyslosť vína. K prevencii zubného kazu ju používame na vyplachovanie úst,“
odporúča J. Šumšal.

Viac informácií je na www.vincentka.cz.

FOTO: Fotoarchív Múzea juhovýchodnej Moravy v Zlíne