Želírovanie od Dr.Oetker.

Želírovanie od Dr.Oetker.

Černicové želé
(na 3 poháre po 375 ml)

Prísady:
0,7 l šťavy z černíc (asi z 1,3 kg černíc)
1 KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker
1 Želírovací ovocný cukor Dr.Oetker

Príprava:
1) Ostružiny umyjeme, necháme oschnúť a pomocou odšťavovača získame šťavu (postupujte podľa návodu na použitie prístroja). Odmeriame 0,7 l šťavy. Pripravenú šťavu dobre rozmiešame v hrnci s kyselinou citrónovou a želírovacím cukrom.

2) Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a minimálne 3 minúty necháme za stáleho miešania variť. Potom odtiahneme z platne.

3) Uvarenú zmes, prípadne zbavenú peny, plníme okamžite až po okraj do pripravených pohárov. Závitové poháre uzavrieme, obrátime a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Tip: Počas varenia pridáme ½ zarovnanej čajovej lyžičky zomletého korenia (škorica, klinček, kardamón, koriander).

Jablkové želé s kúskami hrušiek
raňajková špecialita

Obtiažnosť: ľahká príprava
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml

Prísady:
1 Vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker
800 ml jablkovej šťavy
200 g hrušiek (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
500 g cukru

Príprava:
1. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškrabeme dreň.

2. Vo väčšom hrnci premiešame šťavu s kúskami hrušiek a vanilkovou dreňou.

3. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Zmes za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Potom ju odstavíme.

4. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

5. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP:
Aby boli kúsky hrušiek v želé rovnomerne rozložené, počas chladnutia poháre niekoľkokrát otočíme.

Orientálne čatní s hruškami
prekvapujúci zážitok

Obtiažnosť: ľahká príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 6 pohárov à 350 ml

Prísady:
1,2 kg hrušiek (očistených a nakrájaných na malé kúsky)
100 g sušených datlí (nakrájaných na malé kúsky)
100 g sušených fíg (nakrájaných na malé kúsky)
2 väčšie červené cibule
200 ml bieleho octu Balsamico
250 ml 100 % jablkovej šťavy
4 ks badiánu
4 ks klinčekov
2 ks celej škorice
1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
350 g cukru
½ KL čierneho korenia
1 zarovnaná KL soli

Príprava:
1. Vo väčšom hrnci premiešame hrušky s datľami a figami. Pridáme cibuľu nakrájanú na malé kocky, ocot, šťavu, badián, klinček a škoricu. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania asi
1 minútu dôkladne povaríme a potom odstavíme.

2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

3. Prípadnú penu odoberieme, dochutíme korením a soľou a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP:
Výborne sa hodí k výrazným syrom alebo na dochutenie náplne do tortilly.